Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Polgármesteri tájékoztató

1. Két gépkocsit nyert Ópályi. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) pályázatán az Önkormányzat egy több mint tíz millió forint értékű Opel Vivaro mikrobuszt nyert. A gépkocsi 9 személyes, személygépkocsi jogosítvánnyal vezethető, motorja 140 lóerős, 1.6 literes turbó dízel. A járművet a falugondnoki   és a szociális étkeztetési feladatokra fogjuk használni. A másik gépkocsit a Jeremcsuk László Polgárőr egyesület nyerte, de pályázatát az önkormányzat segítette. A Skoda Yeti terepjáró közel hat millió forint értékű, négy kerékhajtású, öt személyes. A pályázat utófinanszírozású, de a szállító vállalta, hogy megelőlegezi a vételárat és az önkormányzat esetében az áfát is. A polgárőrségnek, mivel civil szervezet áfát sem kell fizetni. Lehetőség lett volna a falu civil szervezeteinek, vagy egyházainak  még egy gépkocsira pályázni, de sajnos több pályázó nem volt. Köszönetet mondok Bálint Albert jegyzőnek,  a képviselő testületnek, a teleház és a hivatal munkatársainak, a polgárőrség vezetőjének, a pályázatírónak   a sikeres pályázatokért.
 
2. Marad az iskola, ugyanis nem sikerült az iskolát a Pünkösdi Egyháznak átvenni. A helyi döntéshozók, a szülői munkaközösség, a diákfórum, a nevelő testület és végül a képviselő testület is támogatta az iskola átadását, a minisztérium államtitkára viszont nem támogatta a kérelmet. Legfontosabbnak az egyház missziós tevékenységét tartottuk, hiszen az iskola tanulóinak nagy része a cigány kisebbséghez tartozik és a Jó Isten segítsége nélkül falunk is nehéz helyzetbe fog kerülni. Önkormányzatunk anyagi helyzete az egyházzal kötött megállapodás alapján is kedvezőbb lett volna. Az egyház fizette volna a gáz, a villany, a víz számlát és a festés, karbantartás költségeit. A dolgozók elvesztették volna közalkalmazotti jogviszonyukat, de semmilyen juttatástól nem estek volna el. Nem kellett volna mindenkinek "pünkösdistának" lenni, mindenki járhatott volna a saját vallása szerint hittanórára, templomba.  Mindezeket a képviselő testület és az egyház között megkötött és aláírt megállapodás garantálta volna.  Most új helyzet áll elő, gondolkodni kell, hogyan tudjuk az iskola fenntartással járó kiadásokat csökkenteni, akár létszámleépítésre is sor fog kerülni.

3. Nagy sikerrel rendeztük  meg a XXI. Nemzetközi Aratófesztivált. A bőséges program megfelelő szórakozást nyújtott a nagyszámú hazai és nemzetközi közönségnek. A fesztiválon láttuk vendégül a megye polgárőreit, akik több mint ezren vettek részt a polgárőr napon. A rendezvényen jelen voltak a megyei kapitányságok vezetői, a megyei főkapitány, a polgárőrség országos és  megyei vezetői, a BM helyettes államtitkára, országgyűlési képviselők.   Köszönet illeti a szervezőket és a lebonyolítókat a nagyszerű rendezvényért.

4. Aláírásgyűjtésbe kezdünk, amivel a fő utca aszfaltburkolatának felújítását szeretnénk elérni. Rövidesen megkeresik a hivatal munkatársai az Árpád és a volt Rajk László utca lakóit és kérni fogják támogatásukat, aláírásukat. Kérelmünket eljuttatjuk politikusokhoz, szakmai szervezetekhez remélve, hogy még idén sor kerül az aszfaltozásra. Ha nem járunk sikerrel félpályás útelzárással fogunk nyomatékot adni kérésünknek.

5. Megalakult a Szabolcs 05 elnevezésű önkormányzati társulás, melynek tagjai azok a települések, amelyek Kovács Sándor fideszes országgyűlési képviselő választási körzetéhez tartoznak, Csengersimától- Apagyig. A társulás feladata az önkormányzati fejlesztések összehangolása az eredményesebb pályázás és megvalósítás  érdekében. A projektgyűjtés időszakában Ópályi részéről is leadtuk fejlesztési elképzeléseinket. Többek között tervezünk kerékpárutat építeni, temetőt, ravatalozót bővíteni, a még aszfaltozatlan utjainkat felújítani, a hivatal épületét, tetőszerkezetét felújítani, egészségházat felújítani. A társulási tanácsban megválasztottak a felügyelő bizottság tagjának.  Az egyházak vezetőit  levélben kerestem meg, kértem, hogy adják le a templomokkal kapcsolatos fejlesztési elgondolásaikat, sajnos a megadott határidőig  javaslat nem érkezett részükről.

6. Tormát termesztünk az Új reménység utca mellett. A Start közmunka mezőgazdasági projektjében új növényfaj a torma termesztését kezdtük el. A közmunkás  irányitók és a szakemberek Létavértesen voltak tanulmányuton, ahonnan a dugványokat is vásároltuk. Egyrészt komoly bevételt várunk a tormából, másrészt ezt a novényt nem lopják el a közelben lakók. 

Ópályi, 2015. július 17.                                                              

Erdélyi Miklós
polgármester

 

<< vissza