Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

„Te szedd” a másét!

Jóravaló emberek akciókat szerveznek és szorgalmasan szedik a rongy emberek szemetét. Hiába ez  már csak ilyen, munkamegosztás van. Mert, ugye a természetben is vannak termelők, a napfény, vagy kémiai energiát felhasználva szerves anyagot előállítók. A többiek valahogy mind belőlük élnek. Vannak a fogyasztók és a lebontók. A fogyasztók megeszik a zöld növényeket, majd a növényevőket a ragadozók, így alakul ki a tápláléklánc.  Minden elpusztult szervezetet a lebontók vesznek kezelésbe, elemeikre szedik szét és adják vissza a természetnek. Indulhat újra a körforgás.

 A fogyasztók között nagyon változatos életformák vannak. Van aki békében, együttműködve, szimbiózisban él a másikkal, van aki a másikon élősködik. Mindaddig nincs baj, amíg az egyensúly megvan a szereplők között.

A társadalmunkban sincs ez másképp. Vannak a termelők, akik adót fizetnek, vannak a fogyasztók, akik a termelők által megtermelt javakat használják fel és vannak a lebontókhoz hasonló élőlények is. Egyre nagyobb számban vannak élősködők, akiknek, úgymond jár a megélhetéshez szükséges jövedelem, segély vagy más formában.  Sőt már-már ők tartják el a termelőket. Fogalmuk sincs honnan van a „segilyre” pénz. Kezdenek az arányok eltolódni.

A természet szereplői megkapták a jó Istentől a megélhetésükhöz szükséges tudományt, amit utódaikra is átörökítenek.  Az embereknél másként van, iskolába kell járni. Ahhoz, hogy termelők legyenek sok évet kell tanulni szorgalmasan.

Az sokáig nem megy, hogy mi termelünk és ők elfogyasztják, mi virágot ültetünk és ők kitépik,kitapossák, mi építünk és ők rombolnak, ők szemetelnek és mi összetakarítunk utánuk.

Idén saját akciót szerveztünk a semmirekellő emberek szemetének összegyűjtésére. A termelők adóforintjaiból alkalmazott közmunkásokkal szedjük a szemetet az ópályi határban. Eddig több mint ezer zsákkal sikerült összegyűjteni, de még nincs vége.

Ópályiban 2000 óta van rendszeres szemétszállítás és évente kétszer lomtalanítás. Hogy kerül ez a rém mennyiségű szemét mégis a határba? Rejtély! Csak más kultúrájúak élhetnek egye többen közöttünk.

Erdélyi Miklós
polgármester 

<< vissza