Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Polgármesteri tájékoztató

Áldott, békés, örömteli Húsvéti Ünnepeket kívánok a Képviselő-testület nevében a falu minden lakójának.

1. Új jegyzője van Ópályinak 2015 február 15-étől. A polgármester pályázati felhívására négy pályázat érkezett. A legjobbnak Bálint Albert pályázata bizonyult, így őt neveztem ki határozatlan időre jegyzőnek. A kabai születésű fiatalember korábban több dunántúli településnek volt körjegyzője. Ópályiba Bakonyszentlászlóról érkezett, onnan kértem ki, ahol  jegyzőként dolgozott. Fogadóórája minden szerdán 8-12 óráig van a polgármesteri hivatalban.

2. A Képviselő testület megváltoztatta a Rajk László utca nevét,
ezt a döntést sokan kifogásolták a faluban. Az alábbiakban közlöm miért kellett az utcanevet megváltoztatni.
RAJK LÁSZLÓ: Magyar-francia szakos középiskolai tanár, kommunista politikus (1909–1949). 1946. március 20-a és 1948. augusztus 5-e között belügyminiszter, majd rövid ideig külügyminiszter. Mint belügyminiszter az 1945-ben megindult magyarországi demokratizálódási folyamat egyik közismert akadályozója, koncepciós perek aktív közreműködője, az ÁVÓ, illetve BM ÁVH "felügyelője". Belügyminisztersége idején számolták fel a magyarországi civil egyesületeket, szervezeteket, kezdődött meg a B-listázás és indult meg a koncepciós perek sokasága. Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választások alkalmával a választási csalások egyik irányítója. A Magyar Kommunista Párt meghatározó vezető személyisége. A párt magyarországi és Szovjetunióból hazatért vezetői közötti belső harc áldozata.
Neve közterület elnevezésére nem használható, mivel a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése szerint XX. századi önkényuralmi politikai rendszer megalapozásában, kiépítésében és fenntartásában vett részt.
Sajnos a központi rendszerben még nem történt meg a névváltoztatás átvezetése, így továbbra is a régi elnevezést kell használni, várhatóan június végéig. 

3. Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Teleház és a Türr István Képző és Kutató Intézet között kialakult szakmai kapcsolatnak köszönhetően több csoportban folynak a képzések a Horpácsik János Művelődési Házban és a Falusi Múzeumban.
A betanított festő és kőműves, betanított parkgondozó, betanított idősgondozó csoportokon kívül már a "Kulcskompetenciák fejlesztése" csoport végez júniusban. (Megdöbbentő adatok támasztják alá a képzés indokoltságát: egy osztályt végzett: 12 fő, két osztályt végzett: 5 fő, három osztályt végzett: 13 fő, négy osztályt végzett: 38 fő, öt osztályt végzett: 47 fő, hat osztályt végzett: 55 fő, hét osztályt végzett: 57 fő)
Az Ópályiban korábban iskolába járók közül 227 fő nem fejezte be az általános iskolát, a nagydobosi, a mátészalkai és a nyírbátori kisegítő iskolákból,  újabb 161 fő maradt le az alapképzettség megszerzéséről.
Májusban felzárkóztatás kezdődik azoknak a felnőtteknek, akik nem végezték el az általános iskola 5.-6.-7.-8. osztályát. A napi 8 órás képzésben részt vevők megélhetési támogatásban is részesülnek. Érdeklődni és jelentkezni a teleházban lehet. 
Tájékoztatjuk a háztáji növénytermesztő képzésre feliratkozottakat, hogy a képzés nem fog beindulni.

4. Keddi és pénteki napokon újra indul az árusítás a piacon. Az őstermelők bérleti díj fizetése nélkül, de az adószabályok betartásával árusíthatnak a piacon. (a NAV az eladott árúról a nyugta kiadását ellenőrizheti).

5. Az idei évre hét közmunkaprogramot terveztünk, ebből jelenleg hat projekt fut. Március 9-én indult programok: Mezőgazdasági 40 fővel, Helyi sajátosságok 30 fővel, Illegális hulladéklerakók felszámolása 40 fővel, Mezőgazdasági földutak rendbetétele 20 fővel, Belterületi közutak rendbetétele 30 fővel. Április 1-én induló program a Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás 28 fővel. Május 1-én indul a Bio- és megújuló energia program 33 fővel. Jelenleg futó programokban összesen 188 fő vesz részt a közfoglalkoztatásban.

6. Beindul a tormatermesztés Ópályiban. Az önkormányzat tulajdonában lévő mezőgazdasági területen új növény, a torma termesztését tervezzük. A termesztéssel kapcsolatos ismeretek tanulmányozására elmentünk Létavértesre, ahol a szaporítás mikéntjével,  a talajművelés gépeivel és más szakmai fogásokkal ismerkedtünk meg. Lehet, hogy új, munkaigényes, de jövedelmező  növény termesztésvel ismertetjük meg az Ópályiakat.
 
7. Elkészült és kapható az Ópályi írott forrásai című könyv. A szép kiállítású, kemény kötésú kötet 2490 Ft-ért kapható a  teleházban
 
Ópályi, 2015. április 03.

Erdélyi Miklós
polgármester

 

<< vissza