Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Polgármesteri tájékoztató

1. Hétvégén, azaz július 13-án rendezzük a XIX. Nemzetközi Aratófesztivált, melynek programját és meghívóját a túloldalon olvashatják. Várunk mindenkit szeretettel!
2. Jövőre ünnepeljük Ópályi 720. születésnapját, melynek tiszteletére nagy születésnapi ünnepségsorozatot rendezünk. Várom az ünnepségekkel kapcsolatos ötleteket a község lakóitól.
3. Új elnöke van a Polgárőrségnek. A Jeremcsuk László Polgárőr Egyesület újjá alakult és 17 taggal működik. Megérkezett a Megyei Bíróságtól a végzés, melynek értelmében Havasi Gusztávot, mint a Jeremcsuk László Polgárőr Egyesület elnökét bejegyezték. A polgárőrséget meg kell erősíteni, mert elszaporodtak településünkön a tyúklopások. Az elnök és az elnökség várja azok jelentkezését, akik szívesen lennének polgárőrök és segítenének megvédeni mások vagyonát. A polgárőrség részére 4 db kamerát vásároltam. Ezeket rejtett módon a lakók kérésére portájukon elhelyezi a polgárőrség. Remélem ezek segítségével fülöncsipjük a nem kívánt látogatókat. A polgárőrséghez jelentkezni és kamerát igényelni a következő személyektől és telefonszámokon lehet: Havasi Gusztáv 06-70-513-4271, Kozma Csaba 06-70-427-3378, Szabad Balázs 06-20-426-2007, Szabad Csaba 06-70-883-2809, Toldi László 06-30-416-5771, Toronyi Béla 06-30-260-5189, Ferenc György 06-30-692-0870, Kópis Imre 06-44-407-158.
4.  A nagyközségi kispiac megnyitotta kapuit az eladók és vásárlók előtt. Az önkormányzat a piac üzemeltetését a TELESZÖV Szociális Szövetkezetre bízta. A piac keddtől - szombatig 7,30-órától - 10,00 óráig van nyitva. Lehet jönni friss zöldséget árusítani és vásárolni.
5. A TELEHÁZ egyre több szolgáltatással várja a község lakóit. Eddig már több alapfokú számítógépes tanfolyamot, a haladóknak ECDL tanfolyamot szerveztek, melynek végén 4 modulból tettek vizsgát a hallgatók. Az E-Magyarország pontként működő TELEHÁZ újabb két számítógépet kapott, így már összesen 19 számítógépük van. Ősztől alap- és középfokú nyelvtanfolyamok is indulnak.
6. Elkezdődök a Művelődési Ház felújítása. Az Ópályiak Baráti Köre Egyesület az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból falumegújításra és falufejlesztésre igénybe vehető támogatást kapott a Művelődési Ház felújítására összesen: 24.millió forintot. Az önkormányzat és az Ópályiak Baráti Köre összefogásának eredményeként a civil szervezet 5 millió forinttal több támogatást kapott mintha az önkormányzat pályázott volna ugyanerre a feladatra. 
7. A belvíz hálózat felújítása várhatóan ősszel kezdődik. Jelenleg a kivitelező kiválasztásához szükséges pályázati felhívás összeállításán dolgozunk. Nem elég a Képviselő-testület döntése a pályázóval szemben támasztott követelményekről, hanem a felhívást a Közreműködő Szervezet felülvizsgálja, módosítja a közbeszerzési törvénynek megfelelően. Az ajánlattételi felhívás hamarosan megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben, a pályázati csomagot a kivitelezők megvásárolják, beadják pályázatukat, majd a Képviselő-testület kiválasztja a kivitelezőt. Várhatóan szeptember utolsó napjaiban köthetjük meg a kivitelezővel a kivitelezési szerződést.
8. A Kraszna-menti rétek, mint különleges természetmegőrzési terület fenntartási tervének előzetes egyeztető előadása és megbeszélése a Mátészalkai Polgármesteri Hivatal Nagytermében lesz 2013. július 29-én 18,00 órakor. A NATURA 2000-es területek gazdáit várják a megbeszélésen. További információ Barna Péter 06-20-215-6038.
9. Megkezdődött a lakásfenntartási támogatást igénylők portájának szemléje. A szociális törvénynek és az önkormányzat rendeletének értelmében csak az kaphat lakásfenntartási támogatást, akinek a portáján tisztaság és rend van. Akinek nem találják a hivatal szakemberei rendben a portáját, annak a támogatást felfüggesztjük.
10. Akinek lejárt a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsága, az a kérelmét 2013. 07.31-ig nyújtsa be a hivatal szociális irodájába, ennek elmulasztása esetén az augusztusi gyermekenkénti 5.800.-Ft értékű Erzsébet utalvány kiutalására nem kerülhet sor.

Ópályi, 2013. július 10.


Erdélyi Miklós
polgármester

 

 

 

<< vissza