Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Kormányzói látogatás Mátészalkán

A Rotary International, azaz a Nemzetközi Rotary Klub hálózat magyarországi klubjai hat év óta önálló körzetet alkotnak. Az 1911.-es District ez évi kormányzója Dr Ungvári Zsigmond a Mátészalkai Rotary Club alapító elnöke. A kormányzó végig látogatja az ország mind a negyvenöt klubját. Tájékozódik a klubok tevékenységéről, nemzetközi kapcsolataikról és tanácsokat ad a világelnök és más vezetők útmutatásai alapján. A napokban érkezett el a mátészalkaiakhoz. Az Inkubátor Házban megrendezett Márton napi liba vacsora keretében köszöntötte klubtársait és az Inner Wheel, vagyis a  női klub tagjait.
A kormányzót Tóth Imre a helyi klub soros elnöke
köszöntötte. A találkozón jelen volt Kiss Sándor alkormányzó a Debreceni RC tagja.
 
Különös módon működik a  nemzetközi klubhálózat, minden
évben lecserélik az összes klub vezetőségét a klubelnököktől a világelnökig, a klubtitkároktól a kormányzókig, alkormányzókig. És mégis működik minden klub. Minden területnek külön felelőse van, természetesen ők is váltják  egymást. A Rotary International sok milliárd dollárral  segíti a polióma vírus,  a gyermekbénulást okozó vírus elleni  világméretű küzdelmet.  A klubtagok minden héten találkoznak, megbeszélik  vállalt és kötelező faladataikat. A szalkaiak napja a kedd. Az elnök kalapácsával megkondítja a "meeting" kezdetén és végén a rotaris harangot.  A rotarisok jelszava "szolgálat az önérdek felett". A tagok hivatásuk magasan képzett képviselői. A klubok tagjai minden héten találkoznak és szervezik elsősorban  karitatív munkájukat. A szalkai klub húsz éves működése során kivívta, mind a hazai, mind a nemzetközi klubok elismerését. Partner klubja az USA Tennesse államából az RC Knoxwille.
A két klub együttműködése során számtalan projekt keretében
segítette a szalkai általános és közép iskolákat, a művészeti iskolát, a gyermekvárost. Játszótereket, kosárlabda pályát építettek.
A klubok egyik látványos tevékenysége a nemzetközi
diákcsere, melynek keretében jelentős számú mátészalkai és környékbeli középiskolás tanult a tengeren túl Japántól az USA-ig, egy tanéven keresztül, és fogadtak a küldő családok  cserediákot Ausztráliától Brazíliáig.

Erdélyi Miklós
polgármester

 << vissza