Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Állami ügyintézés, pénzért?

Lassan kezdem elveszíteni a fonalat és nem értem mi történik körülöttem. Történt ugyanis, hogy az egyik állami hivatalba mentem Nyíregyházára, falum dolgában. A beengedő hölgy közölte 8570 Ft konzultációs díjat  kell fizetni, azért, hogy bemehessek az  igazgatóhoz. Egy önkormányzat polgármestere egy állami hivatal igazgatójával csak úgy válthat szót az általa vezetett  falu ügyeiben , ha előbb befizet 8570 Ft.-ot? Elképesztő, nem találok szavakat!
 
Utólag gyanús volt már a hivatalba érkezésem is. A dupla fotocellás ajtón keresztül bejutva, a beengedő hölgy elé toppantam, aki "jujuj" kíséretében, felpillantva az újságból,  visszaparancsolt a zsilipen kívülre. Mintha azt gondolta volna hogy a fenébe jutott be  ez a fickó ilyen korán? Közben egy hölgy érkezett, aki úgy ment el mint akit leforráztak, mikor megtudta, hogy 8570 Ft konzultációs díjat kell fizetni, azért hogy bemehessen egy ügyintézőhöz. Azt hittem valamilyen tanfolyam zajlik a hivatalban.
 
Az igazgató, régi barátom, udvariasan fogadott, behívta a falum  ügyeit ismerő szakembereket és megkínált  egy finom teával. Megkaptam a szükséges felvilágosításokat, készséges volt mindenki de éreztem a levegőben valami nem stimmel. Nem vagyok hozzászokva az ilyen fogadtatáshoz. A gondoskodó állam itt tart, hogy pénz nélkül semmit nem lehet elintézni?  Édesapám jut eszembe aki azt mondaná, "fiam tisztességes magyar ember ilyet ki sem tudna találni". Nincs mese a jogalkalmazóknak alkalmazni kell az előírásokat, a felsőbb utasításokat.
 
Megettem már kenyerem javát és számtalanszor hallottam mesét a bürokrácia visszaszorításáról,de látva a valóságot sokan fel fognak még nőni ezen a mesén. A tandíjat, a 8570 Ft konzultációs díjat   megfizettem és átveszem a "know-how"-t. Rövidesen bevezetjük  a községházán is a konzultációs díjat, csak azt nem tudom mit szólnak hozzá majd az ügyfelek?

Erdélyi Miklós
polgármester

 

<< vissza