Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Díszpolgári cím átadás

Az október hatodikai megemlékezés után Dr Széll Ferenc Csaba háziorvosnak díszpolgári címet adományozott Ópályi község képviselő testülete.
 
Dr Széll Ferenc Csaba Ópályi díszpolgára
 
Dr Széll Ferenc 1972 október 1.én került Ópályiba. Frissen diplomázott orvosként foglalta el a szolgálati lakást, a rendelőt és lett a falu körzeti orvosa. Akkor Ópályi felnőtt és gyermek betegei  mellett el kellett látni egy másik község, Nyírparasznya betegeit is. Ma, az akkori feladatot három orvos végzi.

Debrecenben és Hajdúszoboszlón nevelkedett. A középiskolát és az egyetemet Debrecenben végezte. Az utolsó két évben a mátészalkai járástól ösztöndíjat kapott, azzal a feltétellel, hogy a diploma megszerzése után itt helyezkedik el. A fiatal orvos hamar megtalálta a hangot a hozzá tartozó betegekkel. Jó diagnosztának bizonyult, amit egy idő után a kórházi szakemberek is elismertek. A munkahét hat napig tartott, nem volt szabad szombat. A hétvégi ügyeleteket Nagydobos és  Szamosszeg orvosaival felváltva adták. Nem volt ilyen technikai felszereltség, mint manapság. Nem volt számítógép, mobil telefon, mindent kézzel kellett végezni. Az Ópályi hatos hívószámú kurblis telefon, ha megszólalt menni kellett. Várta doktor urat a beteg még éjszaka is.

Időközben változott a világ. Betéti társaságot alapítottak és vállalkozó orvos lett. A rendelőt és a szolgálati lakást az önkormányzattól megvásárolták és szépen felújították. A rendelőt modern diagnosztikai eszközökkel szerelték fel. A vizsgálatok nagy részét helyben is el tudják végezni. A rendelés utáni ügyeletet Mátészalka biztosítja, így lehetőség nyílik évente egy-két hetes pihenésre is.

A falu doktor bácsija munkájának eredményeképpen, az egészségügyi mutatók az átlagnál jobbak Ópályiban. A sok-sok ismeretterjesztő és felvilágosító előadás is hozzájárult ehhez az eredményhez. A negyven Ópályiban eltöltött év megbecsülést szerzett a doktor úrnak. Ezt a rendkívül hosszú egy munkahelyen, egy faluban, kiemelkedő munkával eltöltött életutat köszöni meg a képviselő testület azzal, hogy Dr Széll Ferenc Csabának díszpolgári címet adományoz.

Erdélyi Miklós
polgármester

 

Kivonat: Ópályi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. szeptember 20-án megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből.

ÓPÁLYI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 
116/2012. (IX. 20.) 
önkormányzati határozata
 
Dr. Széll Ferenc Csaba háziorvos számára díszpolgári cím adományozásáról.

A Képviselő-testület:
 
dr. Széll Ferenc Csaba háziorvos, Ópályi, Rajk László utca 21.  szám alatti lakos részére díszpolgári címet adományoz.

Erdélyi Miklós

Lipták József

polgármester

jegyző

 

<< vissza