Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Hőnig Istvánra emlékeztek Ópályiban

Érdekes előadásra került sor Ópályiban a falusi galériában. Szabó Menyhért helytörténész ismertette kutatási eredményeit Hőnig István jeles vadászati  szakíró halálának 100. évfordulóján. Az előadás során egy nem mindennapi  ember életútja rajzolódott ki.

Hőnig István a Pozsony melletti Nagy Lévárdon született 1848 február 16.-án. Magas beosztású számvevőként dolgozott évtizedeken keresztül a Magyar Királyi Vasutak üzletvezetőségein Kolozsváron, Szabadkán, Szegeden, Debrecenben és  Budapesten. Vadászként alapító tagja az 1881-ben alakult Országos Vadászati Védegyletnek. 1889-ben adták ki Budapesten legértékesebb művét a  Vadászati műszótárt, ami alapjaiban változtatta meg a vadászati kultúrát az akkori Magyarországon. "A cél, hogy a vadászaink jelentékeny része által szaknyelvű elfogadott német nyelv behatása alatt álló vadászati műnyelvünk végre felemelkedjék ama magaslatra és fejlettségre a mely a nemzeti és hazafias szempontból óhajtandó lenne, s hogy az idegen fattyúhajtások nyelvünkből kiküszöböltessenek, az egyes fogalmak magyar kifejezést nyerjenek...... összesen közel kétezer magyar és német tételt közölt az egyes vadak külsejét szokásait, viselkedését, tevékenységét leíró műszavaknak, valamint a tenyésztés és a vadvédelem illetve a vadászati felszerelések, segédeszközök, módszerek szakkifejezéseinek köréből, s ízes vadászmondásokat is lajstromba vett."

1895-ben Budapesten adták ki "Vadőr. A vadászok ismeretes kivonata. A vadőrök részére és használatára" című könyvét. A több nyelven beszélő vadász, író, ornitológus  rendszeresen publikált a Vadász lapban, és több más nagyobb műve is megjelent. Munkássága olyan jelentős volt, hogy ma is sok szakíró hivatkozik rá. Tevékeny  élete Mátészalkán fejeződött be 1912. szeptember 22-ei halálával.
 
Az előadáson részt vettek az Ópályi és Környéke Vadászó Földtulajdonosok Közössége vadászai, a Mátészalkai Vasútállomás vezetői, Móré László állomásfőnök és Hetényi Sándor pályafenntartási főnök, Plavecz János megyei fővadász, az Országos Vadászkamara titkára, újságíró. Az előadás szervezésében részt vettek: a vadászok képviseletében Tóth Attila és Balogh Zoltán, a TELEHÁZ munkatársai, és  az önkormányzat képviselői.
 
Az előadás végén a vadászok és a vasút képviselői koszorút helyeztek el a Varga József fafaragó népi iparművész által faragott kereszten. A jelenlevők elhatározták, hogy kezdeményezik Mátészalkán méltó emlékhely felállítását Hőnig István emlékére. 

Erdélyi Miklós
polgármester

<< vissza