Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Trianoni megemlékezés Ópályiban

Vasárnap tartották Ópályiban azt az ünnepséget, melyen a kilencvenkét évvel ezelőtt megkötött, az első világháborút lezáró békediktátumról emlékeztek meg.

Az ünnepség kezdetén Erdélyi Miklós polgármester köszöntötte az emlékező közönséget, majd  a Himnusz eléneklése után  Bodnár-Enyedi Zsolt helyi református lelkész  mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy a háborúkat a nagytőke pénzeli és az első világháború idején sem a harctéren dőlt el a küzdelem, hanem a pénzemberek íróasztalán osztották fel a világot. Ott dőlt el Magyarország sorsa is hosszú évtizedekre. A pénzvilág hitelekkel tartja markában az olyan országokat, mint Magyarország.

Ezt követően a  Kraszna Népdalkör előadta a Magyarok Világhimnuszát és a Szállj, szállj sólyomszárnyán című dalt. Wass Albert A bujdosó imája című versét Tóth Rudolf a Szatmári Református Középiskola tanulója szavalta el. Wass Albert prózáját Patkányok honfoglalása címmel Szatmári Elemér Pusztadaróc (Románia) református lelkésze adta elő. Tamás István: Tiéd ez az ország című versét Huisz Patrícia, a Jókai Mór ÁMK III. osztályos tanulója előadásában hallhatták a résztvevők. Az megemlékezők a művelődési ház előtt felállított kettős keresztnél folytatódott. Nézők és előadók egymás kezét fogva énekelték el a Székely Himnuszt, majd az emlékhely koszorúzása következett.

Koszorút helyezet el az emlékműnél Ópályi Község Önkormányzata, Ópályiak Baráti Köre, Jókai Mór ÁMK, az Új Magyar Gárda, a Fidesz KDNP MPP és a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi képviselői.

Erdélyi Miklós
polgármester

<< vissza