Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Évet zárt és nyitott az Ópályiak Baráti Köre

Sikeres évet zárt az  Ópályiak Baráti Köre Egyesület. Saját ingatlanában működik a teleház, melyet pályázat segítségével teljesen felújítottak. Négy országot érintő fesztivál sorozatot valósítottak meg. Áprilistól az önkormányzattal kötött megállapodás alapján ellátják a közművelődési feladatokat. Munkájukért megkapták az Észak-alföldi Régió Fejlesztésért civil díjat, melyet a fejlesztési tanács elnöke adott át.

2011 kiemelkedő év volt az egyesület életében. Sikerült egy önálló ingatlant megvásárolni és azt felújítani, így minden igényt kielégítő helyen tudják fogadni a teleház szolgáltatásaira vágyókat. Az épület új elektromos rendszert, hőszigetelést, műanyag nyílászárókat, térköves udvart és új külsőt kapott. Két évig segítik a munkatársak  a környék civil szervezeteit.
A konferencia teremben búbos kemence és beépített projektor gondoskodik a jó közérzetről és a jó kiszolgálásról. Itt a jövőben konferenciák mellett családi ünnepségeket is lehet rendezni.

Lezárult a négy országot érintő fesztivál sorozat is. Az ópályi aratófesztivál volt az első júniusban, majd Romániában Domahidán és Szatmárnémetiben ifjúsági fesztivált rendeztek. Ezt követően  Nevetlenfaluban, Ukrajnában  Kárpátalján volt néptánc-népzenei fesztivál. Az utolsó állomás a szlovákiai Jánok volt, ahol betlehemes fesztiválra került sor. Minden helyszínen nagy volt a vidámság, jó volt a hangulat és barátságok születtek. Maradandó fejlesztéseket valósítottak meg a partnerek. Színpadok épültek, zeneszerszámokat vettek, kiállító pavilonokat készítettek. Külön honlap és kulturális naptár készült az együttműködő partnerek részvételével.

A közművelődési feladatok átvállalása új szint hozott Ópályi életében. Újra indult a néptánccsoport,  szakképzett  tánctanár tanítja a táncokat. Négy moderntánc csoportban tanulják a szép mozgást a gyerekek. Kis létszámmal,de működik a nyugdíjas klub. Az általános iskolások bevonásával megünnepeltük nemzeti ünnepeinket. Megemlékeztünk a trianoni gyalázatról. Sok-sok színes program várta a művelődni, szórakozni vágyókat a művelődési házban és falusi múzeumban és galériában. Előbb Ésik Sándor világjáró újságíró fotóiból nyílt kiállítást, majd Kovács Emil Lajos szatmárnémetiben élő festőművész festményeit tekinthették meg az érdeklődők. Az évet egy jó hangulatú szilveszteri bállal zártuk, melynek bevételéből elkezdjük Ópályi történetét feldolgozó monográfia megírását.

Ez évben először a kultúra napja megünneplésre készülnek művelődés szervezőink, majd "téli esték a teleházban" címmel élménybeszámolóra hívják a faluból elszármazott, vagy ide kötődő nevezetes embereket. Csíksomlyóra szerveznek zarándok utat. Készülnek  a nemzetközi aratófesztiválra és még folytathatnám a sort. Egyszóval a tervek szerint mozgalmas lesz az idei év is.

Erdélyi Miklós
polgármester 

<< vissza