Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

ÖNHIKI-vel, vagy anélkül

Ez a polgármesterek körében  elhíresült  ,,varázsszó” borzolja manapság a kedélyeket. ÖNHIKI,  az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került települések támogatását, vagyis azonnali pénzt jelent.

Mindig is vita övezte a pénzelosztás e módját. Korábban az ÖNHIKI mellett volt még egy másik támogatási forma a VI/3-as támogatás is. Sokak szerint "csókos" pénz volt mindkettő  a múltban, sajnos a jelek szerint az ÖNHIKI ma is az. Manapság olyan ez, a támogatás, mint a kórházi koszt, az éhenhaláshoz sok, az életben maradáshoz kevés.

A település vezetők többsége felháborodva vette tudomásul a támogatás alacsony mértékét. Ha a kormány által kitalált metodika szerinti számítás alapján a támogatási igény több tíz millió Ft, a kapott támogatás meg csak egy-két millió, akkor jogos a felháborodás. Ez a helyzet vezetett már polgármester lemondásához is. Felmerült benne, hogy a pénzelosztás mögött politikai szándék húzódik meg. Magyarán a kormány közeli településvezetők többet kaptak, mint a függetlenek, vagy ellenzékiek. Vannak is erre utaló jelek. Elég csak alaposan áttanulmányozni a támogatott önkormányzatok listáját és a támogatás mértékét. A kirívóan magas támogatásban részesülők elégedetten dörzsölhetik a markukat. Nekik bizonyosan különös érdemeik voltak a magas támogatás elnyeréséhez. Vannak kormány közeli önkormányzatok, amelyek alig kaptak támogatást, pedig nyakukon a hurok. Több millió forintos kifizetetlen számlájuk van, esetleg fizetési meghagyás terheli számlájukat. Egy-két polgármester az utóbbi csoportból keservesen fakadt ki, hogy ez a (kib....tt) kormány nem segít! Vannak végveszélyben lévő önkormányzatok. Náluk pénzügyi gondnok felügyeli a gazdálkodást. Sokuknál nincs vagy csak részben van bérkifizetés, segélyosztás. Háborog a nép! Rajtuk kellene igazán segíteni, de nekik sem jut elég pénz.

Az önkormányzatoknál, de máshol is egyszerre figyelhető meg a kettősség, a pazarlás, és a pénzhiány.

A pazarlás egyik módja: arra pályáznak a település vezetők amire lehet, nem arra amire szükségük van. Így fordulhatott elő, hogy a drága pénzen felépített tanuszodát, vagy iskolát be kellett zárni, mert nem tudták működtetni. Tudok más példát is mondani. Az "átkos" szocialista nagyüzemi gazdálkodás idején 10-20 traktorral megművelték a határt. Ma akár száz fölötti nagy értékű  erőgép található egy-egy faluban.

Minden település vezetője szeretné a faluját, városát fejleszteni, élhetőbbé tenni. Minden település helyzete egyedi, mindet külön kellene megvizsgálni, hogyan jutott idáig. Miért  stabil egyiknek a helyzete és miért  válságos a másiknak.  Manapság mintha  az  utóbbiak száma szaporodott volna  meg. Valami baj van az önkormányzati rendszerrel.  Az átalakítás folyik, de jómagam három ciklussal a hátam mögött azt mondom, ha nem tudjuk az eddig  megszokott színvonalon működtetni  településünket, akkor zárjuk be a boltot.

Erdélyi Miklós
polgármester 

<< vissza