Untitled Document
Óvodai kapacitásbővítés
Gyermekorvosi ellátás és Védőnői szolgálat infrastrukturális fejlesztése Ópályiban

Az Észak-alföldi Regionális  Civil Egyeztető Fórum (ÉARCEF) konferenciájával nyitották meg
a felújított Ópályi Teleházat

2011. november 8-án az Ópályi Teleházban tartotta meg hagyományos évi konferenciáját az Észak-alföldi Regionális  Civil Egyeztető Fórum (ÉARCEF).
Az konferencia helyszíne eddig minden évben Debrecen volt. Idén, a hagyományoktól eltérően az Ópályi Teleháza biztosított helyet a konferenciának. A helyszínváltoztatás oka az volt, hogy az Egyesület nyertese az ÉAOP-5-1-3. "A régiós civilszervezetek infrastruktúra feltételeinek fejlesztése” pályázati intézkedésnek. A pályázat keretében az Ópályiak Baráti Köre Egyesület "Teleház és Kistérségi  Civilház kialakítása Ópályi községben” címmel valósít meg projektet. A projekt magvalósítására az Egyesület 20 548 811 Ft forrást nyert el,  amely az EURÓPAI UNIÓ támogatása. A megvalósításhoz 2 283 201 Ft önerő is szükséges. A projekt keretében megtörtént az ingatlanvásárlás és a felújítás. A "Teleház kistérségi tanácsadó központként való működtetése" projekt elem megvalósítása 2011. október 1-én indult el.

Az ÉARCEF érdekképviseleti munkájának köszönhető, hogy az Észak-alföldi Régió Operatív programjának van "civileket támogató” prioritása. Az ÉARCEF alapító tagja és tevékenységében részt vesz az Ópályi Teleházban működő "ÉRTE” egyesület is. 

A konferencia keretében került átadásra a Teleház és Kistérségi Civilház. A nemzeti színű szalagot Czibere József, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közfoglalkoztatási és koordinációs igazgatóhelyettese és Erdélyi Miklós polgármester vágta át.

Erdélyi Miklós polgármester nyitóbeszédében elmondta, hogy a 12 éve működő Teleház  beépült a helyi társadalom életébe.
A Közösségi Házat, a betérő közösségeket, lakosokat és dolgozókat Gelsei Gábor esperes, és Bodnár - Enyedi Zsolt református lelkész áldotta meg.

A konferencia egyik eseménye, a 2005-ben alapított "Civil díj az Észak- alföldi Régió fejlesztéséért bronz plakett átadása volt. Ezt a díjat az  ÉARCEF adományozza a régió civilszervezeteinek ajánlása alapján annak a civilszervezetnek, aki az adott évben  a legtöbbet tette a régió területfejlesztéséért.

Idén ezt a díjat az Ópályiak Baráti Köre Egyesület vehette át. A díjat Novotni Edit az ÉARCEF elnöke és Insticei Zoltán az ÉRTE Egyesület titkára adta át. A díjat az egyesület  a  Teleház és Kistérségi Civilház létrehozásáért, a civil tanácsadó központ működtetésért, a több mint egy évtizedes hagyományőrző tevékenységükért, valamint a határon túli magyarság érdekében  kifejtett fejlesztő tevékenységükért kapta. A díjat és az oklevelet Molnár Istvánné, az Ópályiak Baráti Köre Egyesület elnöke vette át.

Ezután következetek az előadások a közeljövő pályázati lehetőségeiről:
Czibere József a  Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának közfoglalkoztatási és koordinációs igazgatóhelyettese a TÁMOP pályázati rendszere keretében ismertette azokat a pályázati lehetőségeket, amelyekkel a civilszervezetek és teleházak is élhetnek, növelhetik foglalkoztatási kapacitásaikat.

Szintén a TÁMOP  és TIOP keretében pályázható forráslehetőségeket mutatta be Nagy Éva és Kálmándi Anita a Széchenyi Programiroda munkatársa. Bemutatták azt is, hogy a Széchenyi Programiroda, hogyan tud segíteni a különböző tanácsadások keretében a pályázóknak.

A második blokkban a civileké volt a terep. Erdélyi Ilona, az Ópályi Teleház gazdaasszonya  bemutatta, hogy a Teleház milyen hatással volt az elmúlt 12 évben a helyi, térségi és regionális együttműködésekre.
Giczey Péter az Életfa Segítőszolgálat elnöke a napokban a Parlament elé kerülő "Civil törvény” - ről tartott rövid összefoglalót, amit vita követett.

Az előadások sorát Kondor Istvánné, "Működünk, mert együttműködünk” című előadása zárta amely a hátrányos helyzetű térségekben tartott képzések jelentőségéről szólt.

A konferencia után az Ópályiak Baráti Köre Egyesület tagjai és a helyi asszonyok által készített tájjellegű vacsorával kínáltuk a résztvevőket.

Ópályi, 2011. november 11. 

Erdélyi Miklós polgármester és Erdélyi Ilona teleház gazdaasszony

<< vissza